WIE IS DE PATIËNT

dec 25, 2015 geen reacties

In de psychiatrische kliniek organiseert de ‘geestelijke verzorging’ een kerstviering in een voormalige kapel waar tegenwoordig voornamelijk lezingen en andersoortige bijeenkomsten worden gehouden. Maar zo af en toe, zoals rond Kerst, valt de vroegere kapel terug op haar basis: religie, godsdienst, spiritualiteit en naastenliefde.

Bij de viering zijn patiënten en ook medewerkers aanwezig. In de viering maakt de geestelijk verzorger vooral een koppeling tussen medewerker en patiënt: we zijn allemaal medemens, allemaal gelijkwaardig. En zo is het.

Een van de medewerkers heeft een zwaar jaar achter de rug waarin bij haar een borsttumor werd geconstateerd. Zij viel voor lange tijd uit, kreeg behandeling die aansloeg. Zij genas, er werden geen verdere tumorhaarden of uitzaaiingen meer gevonden. Tegen het eind van het jaar pakte zij op het werk langzaamaan de draad weer op met wat eenvoudige klussen. De zware behandelingen hebben haar drie jassen doen uitdoen, en van een nogal forse dame is zij slank, zo niet mager, geworden. Zij draagt een pruik om te verbloemen dat er alleen nog plukjes haar groeien op haar hoofd.

Een patiënt die zo af en toe wordt opgenomen en sinds kort weer terug is, is bij de viering aanwezig.  Hij herkent haar. Hij heeft gehoord van haar ziekte. Hardop zegt hij bij de koffie na afloop van de bijeenkomst: “Gunst meid, die kanker heeft je goed gedaan. Je ziet er goed uit. Fijn hoor. En fijne feestdagen!”

Als de man zich heeft afgewend, is de verpleegkundige opgelost in een wolk van angst, schaamte, verdriet en hoop op verder herstel.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “WIE IS DE PATIËNT”

reageer