WERELDOORLOG light

jul 29, 2016 geen reacties

Paus Franciscus zei deze week dat de wereld in oorlog is. Dat zei hij niet nadat westerse bommen neervielen op Syrische en Iraakse doelen om IS aan te vallen. Ook zei de paus dat niet nadat al dan niet verwarde, islamitische schutters op westerse burgers schoten op openbare plaatsen. Zelfs niet nadat Mohamed Lahouaiej Bouhlel in Nice met een vrachtwagen op publiek inreed. Paus Franciscus deed die uitspraak pas nadat de bejaarde priester Jacques Hamel in het Normandische Saint-Etienne-du-Rouvray de keel werd doorgesneden in zijn eigen kerk.

Als aanslagpleger Mohamed Lahouaiej Bouhlel met zijn vrachtwagen op een zondagochtend in Nice een volle kerk was binnengereden en die tot ontploffing had gebracht, had de paus waarschijnlijk toen al verklaard dat de wereld in oorlog is. Maar dat deed de paus niet, want de vrachtwagen overreed tientallen feestgangers op de boulevard. Dat ligt toch nét anders. Evenmin als tijdens de tientallen andere bloedige aanslagen en bombardementen in Syrië en Irak en inmiddels ook in Europa en Amerika. Paus Franciscus liet het erbij dat de mensen verward zijn en God somber is. De aanslagen en confrontaties kwamen nog niet zo direct binnen zijn reikwijdte. Nu wel.

De Franse president François Hollande stond na de moord in de Normandische kerk op de trap van het Elysée paleis in Parijs met diverse geestelijk leiders om saamhorigheid te benadrukken en afkeer van ‘de terroristen’. Anders gezegd: geen gedonder in mijn Franse huis, we zijn allemaal één onder de Franse vlag. N’est-ce pas?

Tegelijk gaf Hollande orders – zo liet hij de pers weten – om de luchtaanvallen op IS te intensiveren, zoals hij al vaker deed na een aanslag op Franse bodem. De vraag is hoe vaak de Franse president de aanvallen nóg verder kan intensiveren als de aanslagen blijven voortduren. Zou hij de aanvallen voor één dag intensiveren en dan ongemerkt weer terug laten gaan naar een ‘normaal niveau’? Een beetje zoals in een supermarkt altijd omgeroepen wordt dat ‘kassa 1 extra voor u opengaat’, maar nooit wordt omgeroepen dat kassa 2 vijf minuten later sluit? Of zou bij elke aankondiging van de president het niveau van aanvallen inderdaad permanent opgeschroefd worden?

En hoe zou dat in het Midden-Oosten op de grond ontvangen worden, zo’n opgeschroefd bombardement? Woonwijken vol met burgers en ook met gedwongen dan wel zelfverkozen strijders, met klinieken, met scholen, met bakkerijen. Allemaal zijn ze wel eens getroffen door westerse bommen. Om ‘strategische redenen’ horen we daar vrijwel nooit over. Maar we kunnen er gerust vanuit gaan dat de impact van zulke dagelijkse bombardementen die van een door centraal Nice rijdende vrachtwagen, een zichzelf bij het lokale festival van het Zuid-Duitse Ansbach opblazende jongere of de moord op de Franse priester Hamel minstens evenaren. Alleen horen we niet zoveel van die impact.

De paus heeft nu verklaard dat de wereld in oorlog is. Dat zullen veel mensen in het Midden-Oosten al jaren geleden hebben geconcludeerd. Want als het alleen een lokaal of interregionaal conflict was geweest, dan zouden er geen bommen vanuit westerse vliegtuigen op hun huizen vallen.

Als die wereldoorlog inderdaad gaande is, dan is het in elk geval wel een hele softe variant. Want ondanks wat de media ons doen geloven – namelijk dat de kogels ons overal om de oren vliegen en de bommen overal om ons heen afgaan – zijn er wereldwijd in vele jaren niet zo weinig mensen omgekomen bij gewapend conflict als nu. Er zullen tegen het eind van het jaar waarschijnlijk meer mensen zijn omgekomen door onoplettendheid op straat tijdens het spelen van Pokémon Go dan door oorlogsgeweld.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “WERELDOORLOG light”

reageer