USA: HISTORISCH BESEF

okt 07, 2016 geen reacties

In de namiddag aan de achterzijde van het Witte Huis in Washington DC met zicht op een van de meest beroemde gebouwen ter wereld. Het ziet er vreedzaam uit: het grasveld, de bloeiende magnolia’s (vaak verward met de unieke Japanse bloesem die elders in de stad te zien is) en dan dat witte landhuis op de achtergrond. Het is vreemd te bedenken dat dit landhuis in hartje Washington DC staat, de hoofdstad van de Verenigde Staten, toch niet bepaald een landelijke omgeving. En dat je als bezoeker aan de rand van het hek binnen vijftien seconden onder schot gehouden en desnoods gedood wordt vanaf een dak als je iets geks doet. Tenminste als de secret service niet dronken is of bezig met prostituees.

De schandalen rond de secret service staan natuurlijk niet op zichzelf. Het is een baan met veel aanzien en tegelijk een met veel stress. Net zoals die van president van de Verenigde Staten. Ook daar is de scheidslijn tussen verantwoordelijkheidsgevoel en menselijke begeertes en zwaktes wel eens onduidelijk geweest. Meest recent nog – voor zover bekend – tijdens het presidentschap van Bill Clinton tussen 1993 en 2001.

Het Witte Huis heeft zoveel historie en politiek in zich. Daarom doen rondleidingen rondom het gebouw het goed bij toeristen uit binnen- en buitenland. Een groep komt net aanzetten. De gids vertelt wat basisfeiten over het gebouw. De bouw begon eind 18e eeuw in opdracht van de toenmalige en eerste president van de Verenigde Staten, George Washington, en is afgerond in 1800. De gids valt stil, kijkt even rond in de groep en zucht. “Okay. Ik weet wat jullie echt willen weten. Daar vragen ze elke keer naar. De slaapkamer van Bill Clinton was links van het midden op de eerste verdieping.”

 

IMG_1849

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “USA: HISTORISCH BESEF”

reageer