USA: ONDERAAN DE GOLDEN GATE BRIDGE

jul 08, 2016 geen reacties

 

De mooiste plek om de Golden Gate Bridge in San Fransisco te zien is misschien wel aan de voet ervan. Van daar rijst de brug omhoog als een burcht die het menselijke lijkt te ontstijgen. Het is een van de belangrijkste symbolen van de American dream: dat wat onmogelijk lijkt, kán, als je er maar hard voor werkt. Precies dat gevoel moet mensen die het niet redden in de Amerikaanse samenleving, zo hard raken. Ze hebben het niet gemaakt en dat is hen binnen de gedachte van de American dream zelf aan te rekenen. Misschien is daarom net zo symbolisch als de imposante brug te bouwen, om er vanaf te springen om een einde aan het leven te maken.

Meer dan 1600 lichamen  van mensen die van de brug sprongen, zijn gevonden sinds deze werd geopend in 1937. Dat komt op een gemiddelde van iets minder dan twee mensen per maand. Welzijnsmedewerkers maken rondes over de brug op zoek naar mensen die van plan lijken om een einde aan hun leven te maken. Een paar jaar geleden zijn ook netten onder de brug gehangen om mensen op te vangen die van de brug springen. Dat heeft het aantal zelfdodingen vanaf de brug verminderd maar niet gestopt.

Eerst komt een brandweerauto met sirenes aanrijden bij de onderkant van de brug. De paar toeristen en enkele vissers kijken elkaar verbaasd aan. Wat is er aan de hand? Storing in het elektriciteitshuisje aan de voet van de brug? De brandweermannen en -vrouwen lopen langs dat gebouwtje en gaan er niet binnen. Er is dus wat anders. Er komt nog een brandweerauto en dan volgen een paar politieauto’s. Allemaal met sirenes aan. Er moet toch iets loos zijn. De medewerkers van de hulpdiensten turen over het water. Twee brandweermannen trekken duikpakken aan. Dan begint langzaam het kwartje te vallen bij de aanwezige toeristen en vissers. Niemand spreekt het uit. Vanuit downtown San Fransisco komen twee jetski’s van de politie met hoge snelheid naar de brug. Zij verdwijnen achter de verderaf gelegen pilaar van de brug, blijven een paar minuten uit het zicht en keren dan rustig weer terug naar de stad. De brandweermannen trekken hun duikpakken weer uit. Zij hebben bericht gekregen dat de politie een jongeman van begin twintig heeft gevonden in het water, niet meer in leven. De politie en brandweer praten met elkaar na en met de toeristen onderaan de brug. Dan rijden zij een voor een weer weg naar hun standplaatsen. Zonder sirenes.

 

IMG_3110

 

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “USA: ONDERAAN DE GOLDEN GATE BRIDGE”

reageer