ONTWIKKELING

dec 09, 2016 geen reacties

Bij een stoplicht staat een oudere man in een scootmobiel te wachten. Een fietser komt achterop en ziet dat de man het knopje van het stoplicht niet haalt met zijn arm. De fietser drukt het knopje in terwijl hij zegt: “Dat doe ik wel even.” In plaats van een dankbaar gebaar begint de man in de scootmobiel een college.

Het is helemaal niet nodig om dat knopje in te drukken. Er zit namelijk al een sensor in het asfalt op het fietspad die heeft gedetecteerd dat er iemand voor het stoplicht staat. De man in de scootmobiel wijst naar het kastje naast het kruispunt waar het signaal van de sensor in het asfalt is binnengekomen. De gemeente is gewoon te lui om de drukknop naast het fietspad weg te halen. De man kan het weten want hij heeft twintig jaar in de business van de fietspaden en stoplichten gewerkt.

Tijdens zijn college gaat het licht op groen maar de fietser durft niet door te fietsen. De man gaat door met zijn verhaal. Totdat hij in de gaten heeft dat het licht groen is. Dan schiet hij vooruit met zijn scootmobiel, terwijl het licht al bijna weer op rood staat. Een auto moet inhouden om de man in de scootmobiel niet te raken.

Als de man in de scootmobiel veilig weg is, staat de fietser nog altijd voor het stoplicht. Mijmerend over het college dat hij zojuist heeft gehad. Was het verkeerd de man in de scootmobiel te willen helpen en het knopje in te drukken voor hem?

Hij wacht het verkeer af tot het stoplicht weer op groen staat en fietst dan naar het dorpscentrum. Daar ziet hij de man in de scootmobiel druk in gesprek met de visboer waar hij kibbeling eet en praat over dorpsgenoten die vaste klant zijn bij de viskar.

Zo is het. Ontwikkeling is een vanzelfsprekendheid, het ontgaat ons vaak. Het leven van alle dag, zoals bij een viskar, krijgt doorgaans meer aandacht.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “ONTWIKKELING”

reageer