Oeganda 6: PLEASE BE SAFE

dec 18, 2015 geen reacties

Gezien de drukte op het strand is het er verbazingwekkend stil. Slechts geroezemoes stijgt op uit de groep mensen aan de rand van Lake George in het westen van het land. Ze werken in tweetallen: controleren vissersnetten op gaten, repareren waar nodig, vouwen alles zorgvuldig in zodat ze de netten gemakkelijk uit kunnen werpen als ze met hun houten kano’s eind van de middag het meer op gaan. Een paar vrouwen met kleine kinderen op de arm kijken toe. De zon zakt gestaag, het licht wordt zachter. Op zo’n honderd meter van het strand dobbert een groep nijlpaarden in het water.

Het ziet er allemaal idyllisch uit. Maar schijn bedriegt.

Afgelegen vissersdorpen als deze hebben een twijfelachtige reputatie. Mannen komen en gaan. Velen van hen hebben een criminele achtergrond. Zij hebben vastgezeten voor hun zware vergrijpen en konden daarna niet meer hun normale bestaan hervatten in hun eigen omgeving. Familie wil doorgaans niets meer te maken hebben met criminele naasten, ook niet als zij hun straf hebben uitgezeten. Bovendien is het moeilijk een partner te vinden om een nieuw bestaan mee op te bouwen. Ex-gedetineerden die in een stad gaan of blijven wonen, vallen snel weer terug in het criminele wereldje. Voor wie dat niet wil riskeren, blijven er weinig andere opties over dan naar afgelegen dorpen te vertrekken om daar in anonimiteit verder te leven. Sommige van zulke dorpen hebben een hoog gehalte aan inwoners met een crimineel verleden. Er is een zwaar overschot aan mannen. De vrouwen die er zijn, zijn vaak prostituees. De levensverwachting is in dergelijke dorpen lager dan in andere delen van het land vanwege wijdverspreide AIDS en ongezonde levensstijl maar ook doordat regelmatig vissers verdrinken als hun kano omslaat in slecht weer of als ze te dicht bij wilde dieren zoals nijlpaarden of krokodillen komen. Rivaliteit onder de mannen over de weinige vrouwen in het dorp loopt, onder invloed van overmatige consumptie van goedkope alcohol, vaak uit op ruzies en gevechten, soms met dodelijke afloop.

Veelzeggend is een bordje aan de rand van het dorp. Het is bedoeld voor mensen die het dorp uitrijden. Maar iemand heeft het omgedraaid. De begroeting voor mensen die het dorp verlaten, is daardoor veranderd in een begroeting voor mensen die het dorp binnenkomen: “Happy journey, please be safe!”

303

 

307

 

309

 

319

 

315

 

414

 

436

 

 

 

357

 

430

 

054

 

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “Oeganda 6: PLEASE BE SAFE”

reageer