Oeganda 5: KRACHT

dec 11, 2015 geen reacties

Ergens in centraal Kampala. In de file, zoals zo gebruikelijk in de hoofdstad op grote delen van de dag. Twee jongetjes van een jaar of zeven, met jute zakken over de schouder, scharrelen rond over een veld naast de weg. Ze zijn op zoek naar lege plastic flessen die ze ergens verkopen voor een habbekrats. Het is hun werk. Hun blik is professioneel, scheert over het grasveld. Niets. Andere kinderen zijn hen voor geweest.

Dan moeten zij door de rij auto’s, bussen en vrachtwagens heen op weg naar een volgend veld. Hun kleren zijn groezelig, vol gaten en lijken meer voor de vorm dan voor de volledigheid om hun lijven te hangen. Maar als hun blikken de mijne kruisen, zie ik de kracht. Zij leven, hebben koers: flessen verzamelen, verkopen en dan weer verder. Zij doen dit een paar jaar en sparen zo een klein beetje om te investeren in een ander handeltje. Ze kopen bijvoorbeeld een paar kippen, verzorgen die en verkopen de eieren. Zo gaan ze stap voor stap door.

Ze zien mij, blanke. Ze vragen niets, smeken niet. Ze lachen, zwaaien. En lopen weer verder.

999Hoofdstandplaats voor minibusjes in Kampala en omstreken, geliefd bij kinderen die plastic rapen dat is achtergelaten door forensen.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “Oeganda 5: KRACHT”

reageer