Oeganda 14: DISPUUT

apr 01, 2016 geen reacties

In een afgelegen dorp in het noorden van Oeganda, tegen de grens met Zuid-Soedan, is ruzie uitgebroken. Een vrouw heeft cassave verkocht aan een andere vrouw in het dorp. De cassave bleek niet meer in orde. De volgende dag komt de vrouw verhaal halen bij haar dorpsgenote die de cassave heeft verkocht. Ze wil nieuwe. De verkoopster geeft niet thuis. De cassave zag er goed uit. Zij kan er dan niets aan doen als die niet in orde blijkt te zijn. Daar neemt de klant geen genoegen mee.

Een zware woordenwisseling volgt. Emoties lopen hoog op. De eerste klap. Haren trekken. Dorpelingen hebben hun vele verbale pogingen om te bemiddelen, tot een compromis te komen, losgelaten. Nu is de strijd ordinair vertier geworden. Wie gaat het gevecht winnen? De vrouwen vechten als wilde dieren alsof slechts één van hen het er levend vanaf kan brengen. Ze proberen elkaars kelen dicht te knijpen. Ze krijsen, gillen, gorgelen. Dorpelingen lachen, klappen, moedigen aan. Kledingstukken gaan kapot. De vrouwen vechten door met bloeddorstige blikken en met ontblote bovenlijven, tot hilariteit van de dorpelingen. Een van de vrouwen grijpt een stoel en ranselt daar de andere mee af. Die beukt op haar beurt met een kei op de eerste in. Bloed sijpelt over schouders en ruggen.

Dan besluiten een paar mannen dat het zo toch niet verder kan. Ze krijgen eerst zelf harde klappen als ze tussenbeide komen. Dan slagen ze erin om de vrouwen uit elkaar te halen en elk naar een ander deel van het dorp te brengen.

In andere delen van Oeganda wordt bij een soortgelijk dispuut de dorpsoudste erbij gehaald die met zijn autoriteit de strijd meteen in de kiem smoort. Dan volgt een bijeenkomst met het hele dorp waarbij vastgesteld wordt wie welke fout heeft begaan en op welke manier daarvoor beboet moet worden. Meestal gaat het om forse hoeveelheden voedsel die de ene partij aan de andere moet geven. Dat voedsel wordt bereid voor een gezamenlijke dorpsmaaltijd. En daarmee is de kous af. In het noorden van Oeganda gaat dat net even anders. Dat hierbij doden vallen, is geen uitzondering. Dat viel mee, dit keer.

769

Dorpsoudste

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “Oeganda 14: DISPUUT”

reageer