MISVERSTANDEN

nov 04, 2016 geen reacties

Misverstanden kunnen ontzettend grappig zijn.

In Volendam ontstaat deze week ophef als het gerucht gaat dat een vrachtwagen van de Postcodeloterij is gesignaleerd. In een mum van tijd gaat het gerucht het vissersdorp rond. Het is in de hectiek ook al duidelijk in welke straat de hoofdprijs van de Postcodeloterij gevallen zou zijn. Heel Volendam loopt uit, auto’s toeterend door de straten. Allemaal een misverstand. De straatprijs is gevallen in een heel ander deel van het land. De heisa is veroorzaakt door een plaatselijke viskar die een nieuwe reclame aan de buitenkant heeft, een voor de Postcodeloterij.

Nog zo’n misverstand.

Over een verpleeghuis in Hellevoetsluis dat al in beeld was bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, komt naar buiten dat een bewoonster een contract moest tekenen waarin staat dat zij maximaal drie keer per dag naar het toilet mag. Schande! Mensonterend! Noord-Korea wordt er nog net niet bijgehaald, maar Kamerleden van zowel oppositie als regeringspartijen zijn geschokt en onthutst. Staatssecretaris van VWS Van Rijn zegt in een reactie dat ouderen in verpleeghuizen naar het toilet moeten kunnen gaan als zij dat wensen. Maar al heel snel blijkt dat alle populistische prietpraat is geroepen door mensen die niet gehinderd worden door enige kennis van zaken. Want wat blijkt? Het gaat merendeels om oudere mensen die lijden aan Alzheimer en die een paar minuten na toiletgang niet meer weten dat zij daar geweest zijn. Of om mensen die een blaasontsteking achter de rug hebben, telkens kleine beetjes plasten en nu weer begeleid worden naar een normaler ritme van urineren. Dat betekent al met al structureren van het plassen. Dat is niets nieuws, wordt al vele jaren toegepast en heeft niets te maken met verschraling van zorg of bezuinigingen. Maar de populistische, verzuurde televisieschreeuwers met het hart op de tong hebben zich goed laten kennen. Zij hebben getoond nauwelijks de moeite te nemen zich te verdiepen in een onderwerp, maar gewoon iets te roepen wat prettig klinkt. Nog mooier teken van wie zij zijn: geen van hen heeft met het schaamrood op de kaken excuses gemaakt op televisie voor de vooringenomen en voorbarige meningen. Heerlijk als mensen zichzelf zo te kijk zetten. Laten we het houden op een misverstand.

Maar dichtbij huis kan een misverstand ook vermakelijk zijn.

In de psychiatrische kliniek doet een verpleegkundige op een ochtend een bijzondere vondst. Zij vindt in de droger een flink aantal pikante slipjes en strings. Zij heeft geen idee wie van de patiënten dit ondergoed zou kunnen dragen. Daarom doet zij in de loop van de ochtend discreet navraag bij de dames op de afdeling. Geen van de opgenomen dames blijkt eigenares van het ondergoed. Dat maakt de vondst extra curieus, want van wie is het dan wel? De verpleegkundige stuurt een mailbericht naar het hele verpleegteam. Inmiddels sluit zij namelijk niet uit dat een van de eigen teamleden om een of andere reden het ondergoed op de afdeling heeft gewassen en gedroogd en het vervolgens is vergeten mee te nemen. Zij krijgt geen reactie op haar mail. Zij stopt het ondergoed in een plastic zak, legt dat op het verpleegkantoor en stuurt ook daarover een bericht rond. De volgende dag is dezelfde verpleegkundige in dienst. Zij werkt met een jonge leerling-verpleegkundige. Die heeft haar mailberichten gelezen, probeert dan de plastic zak onopvallend van het bureau te pakken en in haar eigen tas te stoppen. Maar de verpleegkundige ziet het en kijkt de leerling even aan, die daarop een steeds roder hoofd krijgt. Mysterie is opgelost en een roddel geboren.

 

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “MISVERSTANDEN”

reageer