KERSTMARKT

dec 23, 2016 geen reacties

Natuurlijk zou het weer een keer raak zijn op een publieke plaats in een westers land. Er woedt een oorlog in het Midden-Oosten waar westerse landen rechtstreeks bij betrokken zijn. Dan bevindt niet alleen het gebied van IS zich in de frontlinie van die oorlog. Maar ook de landen die deelnemen aan de coalitie die IS bestrijdt. Zoals Duitsland. Zoals Nederland.

Er is geen sprake van dat IS een westers land kan innemen. Andersom is het reëel dat IS wordt verslagen en hun grondgebied vroeg of laat wordt ingenomen. In zo’n oorlog moet je niet verbaasd staan kijken dat er eens in de zoveel tijd een succesvolle tegenactie plaatsvindt. Nu was het in Berlijn. Eerder dit jaar in Brussel. Vorig jaar in Parijs. Het dodental van die aanslagen bij elkaar valt in het niet bij het aantal burgerslachtoffers dat valt bij de gevechten in het gebied dat IS onder controle heeft.

We krijgen in de media allerlei details van de Tunesische aanslagpleger in Berlijn. Zijn familie, geboortedorp. Maar we horen nooit over het privéleven van de piloten van de Amerikaanse, Britse, Nederlandse of Russische gevechtsvliegtuigen die bommen laten vallen op doelen in IS gebied. Waar zij op school zaten. Wie hun eerste liefde was. Welke muziek zij leuk vinden. Wat hen ertoe drijft om in de vliegtuigen te gaan zitten om mensen te doden met bommen vanuit de lucht. Dat vinden we namelijk normaal. Dat vinden we goed. Ook als daar totaal onschuldige mensen bij om het leven komen.

Dat is niets om cynisch om van te worden. Dat is hoe het werkt. Altijd al. Al eeuwen. Media bias. Feitelijke gebeurtenissen bekijken vanuit je eigen perspectief. Dat is nooit anders geweest.

Ook in Nederland krijgen we ongetwijfeld een keer zo’n aanslag. Holle Bolle Gijs opgeblazen op de Efteling. Een ontplofte rugzak op Koningsdag. Een bos gladiolen geladen met explosieven en spijkers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Opties te over. En dat is precies de kracht van dergelijke aanslagen: je weet dát er een aanslag komt, maar je weet meestal niet waar en wanneer. En dus moet je je als samenleving tot de tanden toe gaan bewapenen en beveiligen tegen alle mogelijke opties. Dat kan niet. Dan moet je leven met de realiteit van een mogelijke aanslag ergens op enig moment en je vooral niet al te gek laten maken door de mogelijkheid van zo’n aanslag. Maar dat willen we niet.

Talloze schoolreisjes naar Duitse kerstmarkten zijn daarom geannuleerd. Want stel dat er weer iets gebeurt op een Duitse kerstmarkt en de school heeft ondanks de aanslag een paar dagen eerder de reis toch laten doorgaan, dan kan het bestuur wel inpakken. Een bezoek aan de kerstmarkt in Duitsland mijden, is een schijnveiligheid die in de realiteit nergens op slaat. Waarschijnlijk zijn er weinig Europese publieke plaatsen waar je veiliger bent in de dagen na de aanslag in Berlijn dan een Duitse kerstmarkt vanwege de verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Twaalf doden bij een aanslag in Berlijn is afschuwelijk voor al het individuele leed van de nabestaanden. Maar elk weekend vallen er diverse doden in het verkeer en dat vinden we doodnormaal. Niemand die overweegt om in het weekend de auto niet te pakken omdat er dan een verhoogde kans is op dodelijke auto-ongelukken. Maar als één vrachtwagen zich in een kerstmarkt boort in Berlijn, zeggen we massaal de tripjes naar Duitsland af omdat het er zo gevaarlijk is.

Een beetje dom. Toch?

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “KERSTMARKT”

reageer