IN GOEDE HANDEN

okt 02, 2015 geen reacties

Een oudere man met een vergevorderd stadium van Alzheimer was opgenomen in een verzorgingshuis. Zijn vrouw overleed kort tevoren geheel onverwacht. Daarom moest hij per direct uit huis, want alleen kon hij zich totaal niet redden, ook niet met wat de thuiszorg maximaal te bieden had. Dus halsoverkop naar een verzorgingshuis want daar was een noodbed voor dergelijke spoedopnames. Maar de man liep diverse keren weg waarna een grote zoekactie op touw werd gezet om hem terug te vinden.Het liep telkens goed af.

Maar zo kon het niet verder, vond zijn familie. Per toerbeurt nam een van de kinderen hem in huis. Al snel bleek dit een onhoudbare situatie want ook daar liep hij telkens weg. Hoe goed de kinderen ook opletten.

Hun vader moest daarom ook daar weer weg. Via een spoedprocedure kon de man naar een verpleeghuis met meer intensieve zorg waar het personeel ook beter bekend was met een dergelijk ernstig beeld van Alzheimer.

De kinderen zaten bij de directeur van de instelling om kennis te maken. Die spreekt hartelijk. “U zult wel veel hebben meegemaakt met uw vader de afgelopen tijd. En dan ook nog het plotselinge overlijden van uw moeder. Hier is hij in goede handen. Wij zijn wel wat gewend met verwarde mensen. Die houden we goed in de gaten.”

Een van de kinderen kijkt langs de directeur naar buiten en zet grote ogen op. Zij wijst naar het raam. “Daar gaat vader!”

Iedereen kijkt naar buiten. Ook de directeur. Inderdaad. Binnen een uur heeft de man het gepresteerd om over het tuinhek van de instelling te klimmen en de benen te nemen.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “IN GOEDE HANDEN”

reageer