HALVE WERELD

okt 09, 2015 geen reacties

Het is herfst. Volgende week gaat de dagtemperatuur plots omlaag. Zeggen ze. Nu merken we vooral nog dat als de zon weg is, de temperatuur flink zakt, dat de dagen echt korter zijn, en dat de bladeren en eikels van de bomen vallen. Die bladeren liggen overal op straat, op fietspaden en trottoirs.

De gemeente moet er zorg voor dragen dat markeringen op de weg zichtbaar zijn. Dus trekken groepen bladblazers eropuit. Dat zijn altijd dezelfde mensen die dit werk al jaren doen. Iedereen kent hen in de gemeente. Niet alleen omdat zij al zo lang voor de gemeente werken, maar vooral omdat zij stuk voor stuk zo markante koppen hebben. Doorleefde gezichten, doffe blik in de ogen, shagje in de mondhoek en dan die geel-oranje pakken eronder. Acteurs als je niet beter zou weten.

Maar wie zijn deze mannen die elke ochtend bij de gemeentelijke begraafplaats verzamelen voordat zij beginnen aan het werk dat hen is toebedeeld?

Het zijn geen mensen die uitvindingen hebben gedaan die de wereld er anders hebben doen uitzien. Zou je denken. Mijn oma – die ik helaas nooit goed heb gekend – noemde hen halven.

Brutalen hebben de halve wereld, zeggen ze altijd. Maar deze mannen – niet brutaal – beheersen die andere helft van de wereld als geen ander.

Zij lopen rond voor de taak die zij hebben. Zij doen. Zij beleven. Blazen met lawaaierige machines bladeren bij elkaar. Vegen die op. Scheppen ze in bakken. Voeren ze af.

Soms gaat er een losse windvlaag door de straat. Die blaast de bladeren van de hopen weer terug de straat in. Alsof zij daar niet zijn weggeveegd.

De mannen worden niet boos. Zij zien. En constateren. De bladeren zijn weer weg. De mannen moeten opnieuw met de blazers aan de slag. En vegen. En scheppen. Dan doen zij dat. Geen scheldwoorden. Maar een blik naar de bladeren die zo mooi door de lucht dwarrelen in het zonlicht.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “HALVE WERELD”

reageer