GELUKKIG NIEUWJAAR

jan 08, 2016 2 reacties

Zoenen of een hand geven? Die vraag dringt zich de hele week op bij tal van ontmoetingen tussen mensen – vooral collega’s – na de jaarwisseling. Zoenen is voor de ene een teken van een warme band, terwijl een ander het klef of zelfs smerig vindt. Handen schudden is dan juist weer afstandelijk voor de een, terwijl de ander het prettig en neutraal vindt.

Wat nu? Want het is juist zo’n belangrijk moment in het jaar waarbij het erop aankomt wat er gebeurt. Een soepele begroeting waarbij de twee well-wishers onuitgesproken voor dezelfde begroeting kiezen, ervaren zij als verbinding, eensgezindheid, ongeacht of het uitloopt op handen schudden of zoenen. Een stroeve begroeting met een botsing van soorten begroetingen, geeft niet alleen onhandige situaties, maar ook een gevoel van onbehagen: goh, ik dacht dat wij elkaar zo goed aanvoelen, dat valt kennelijk vies tegen.

Gedragsdeskundigen en andere werkloze ZZP-ers struikelen in de media over elkaar om te verkondigen dat je authentiek moet zijn, en dus moet doen wat het meeste bij jou past. Je moet, kortom, het initiatief nemen. Maar wat als beide partijen dat doen en toch op iets anders uitkomen? Het kan alsnog vervelende situaties opleveren. Zo kan degene die wil overgaan tot een hartelijke zoen een uitgestoken hand in het kruis krijgen van degene die juist op een neutrale manier een gelukkig nieuwjaar wilde wensen. Lastig.

Sommigen proberen de confrontatie te vermijden, steken alleen hun hoofd om de hoek en zwaaien even. “Nou, maak er wat van dit jaar hè?!” Om vervolgens snel weer te verdwijnen. De ander steekt dan doorgaans beleefd de hand op. “Jij ook!” Maar de gedachte komt al snel bij de ander op: “Wat een bangerik is die collega van mij eigenlijk.” Vervelend om zo het nieuwe jaar in te moeten als collega’s.

Er hangt dus nogal wat van van die eerste week in januari!

Zijn er dan geen alternatieven? Ja zeker wel!

Zo is er de high five. De twee mensen die elkaar begroeten, klappen allebei hun rechterhand met een flinke klets tegen elkaar. Een mooi midden tussen de fysieke zoen en de afstandelijke hand. De high five is vlot, krachtig en modern. Een ondervorm van de high five bij begroetingen is de boks. Deze begroeting komt merendeels bij jongeren voor, en is een vast onderdeel van straattaal. Twee mensen begroeten elkaar hierbij door allebei hun rechter vuist tegen elkaar te drukken. Voor wie meer terug wil vallen op de tradities is er altijd nog de handkus. Eigenlijk is dat ook een fraaie en wat vergeten middenweg tussen zoenen en de hand schudden. Geen klef gelebber, maar ook geen afstandelijkheid. En er zit nog een hoop (overigens meestal geveinsd) respect in die laatste begroeting ook.

Er zijn dus voldoende alternatieven om de nieuwjaarsbegroetingen toch nog aangenaam te maken.

Zou je denken.

Maar ook met deze alternatieven kan het gruwelijk misgaan.

De ene wil een zoen op de wang of een handkus geven en de ander een high five of een boks. Dat kan zomaar op een blauw oog uitlopen of zelfs op een gebroken neus of een paar losse tanden. Of stel dat in deze zoveelste feministische golf zowel de man als de vrouw een handkus willen geven. Dat wordt op zijn minst een buil. En zelfs kunnen er mensen knock-out gaan.

Het prettigste zijn in die eerste januariweek dus eigenlijk de collega’s met wie je totaal niet kunt opschieten, vooral als die onmin wederzijds is, en bij wie je het niet over je hart zou kunnen verkrijgen om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Op wat voor manier dan ook. Zo brengt zelfs de grootste afstand tussen mensen nog verbinding. Mooi toch?

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).

2 reacties op “GELUKKIG NIEUWJAAR”

  1. Naam says:

    Hoe los ik het op ! ieder persoon is anders , dus ieder persoon een aangepaste groet .

  2. Manus says:

    Je kunt er ook voor kiezen om te zeggen ‘ongelukkig nieuwjaar’ om te peilen hoe de ander zal reageren …. Hoe dat uitpakt???

reageer