EIKELZUIGER

okt 16, 2015 geen reacties

De strijd is geopend. Wat wordt het woord van het jaar 2015?

Is dat sjoemelsoftware naar aanleiding van de georganiseerde Besodemieterung bij Volkswagen? Nee, te voor de hand liggend. En het verhaal loopt nog. De ware betekenis van het woord moet zich nog ontwikkelen door alle komende onderzoeken en bijbehorende doofpotpogingen om de naam Volkswagen maar hoog te houden.

Collateral damage dan? De term waarmee vergissingsbombardementen worden afgedaan, of dat nu is op een bruiloftsfeest in Jemen of op een kliniek in Afghanistan, waarbij de ‘geallieerde’ gevechtsvliegtuigen afgingen op door lokale contactpersonen bewust of onbewust foutief verstrekte locaties? Nee, ook niet. Dat is van alle tijden.

Ik denk dat ik het al weet. Het woord van 2015 wordt eikelzuiger. Nee, dat is niet het nieuwste speeltje van Christine le Duc, plezier voor haar én voor hem. Het is wel een apparaat, maar ontstaan in Safaripark Beekse Bergen. That’s another cook! zou Louis van Gaal zeggen. Opvallend stil was Louis van Gaal trouwens rondom de ene na de andere schaamteloze nederlaag van het Nederlands voetbalelftal: tegen Lampedusa, Transnistrië en de Lofoten. Met als kroon op de ondergang een prachtige kopbal in eigen doel van Robin van Persie tegen Tsjechië. Mocht het tegen de tegenstander niet lukken, dan toonde Van Persie toch in elk geval zijn klasse in eigen doel. Maar de absolute topper van het mislukte toernooi was wel de stilte van de vorige-vorige, succesvolle, bondscoach Louis van Gaal. En Van Gaal zwijgt niet zo snel. Nu wel. Speaking is silver, zwijging is gold. Vindt Van Gaal. En hij heeft gelijk. Alweer.

Maar we dwalen af. De eikelzuiger van Safaripark Beekse Bergen. In dat park hebben de exotische dieren last van eikels die in de herfst van de bomen vallen. In hun natuurlijke instinct om voedsel tot zich te nemen, ongeacht wat dat dan is, eten die exotische dieren alles op wat zich in hun omgeving bevindt. Als het er maar lekker en aantrekkelijk uitziet, vreten ze het op. Ook eikels. Maar daarin zit de voor hen giftige stof tannine. Joost mag weten wat dat is, maar die inheemse dieren worden er in elk geval ziek van, gaan er soms zelfs dood aan, terwijl de locals onder de dieren er niets van krijgen.

Om te voorkomen dat de exotische dieren bij bosjes afsterven als gevolg van deze er onschuldig uitziende eikels, heeft het safaripark een machine ontwikkeld waarmee de eikels verwijderd kunnen worden. De eikelzuiger dus. Het is een soort enorme bladblazer, gekoppeld aan een container op wielen. Maar dan met een omgekeerde werking: het zuigt lucht (én eikels) af in plaats van die weg te blazen.

Wat is daarvan te leren? Heel veel. De eikelzuiger is namelijk niet alleen zinvol voor dieren. Ook voor mensen.

Niet alles wat er aanlokkelijk uitziet, is ook goed. Neem Nederland. Als je uit een oorlogsgebied hierheen komt, krijg je vuurwerk om je oren als je in noodopvang zit. Je bent een stuk vuil, een profiteur die hier nooit had mogen komen. Als overnachten in tenten van net boven de tien graden boven nul te comfortabel wordt gevonden in Den Haag, dan halen we gewoon een dekentje weg. Het mag geen resort lijken! Want anders gaat de achterban steggelen. Of wethouders die groen licht hebben gegeven voor tijdelijke opvang, krijgen dreigbrieven van boze burgers die vijf dagen niet kunnen korfballen of klaverjassen in hun sporthal waar zij ontstressen van hun hardwerkende levens.

Je zou misschien niet elke vluchteling – want er zit vast ook een aantal gluiperige goudzoekers tussen – bij aankomst in Ter Apel een eikelzuiger willen geven. Met de zuigkop daarvan kunnen zij alvast de grootste eikels in ons land een correctieve tik geven om hen wakker te schudden en te laten ontwaken in de werkelijkheid van de wereld waar wij allen deel van uitmaken. Die eikels passen helaas niet door de zuigkop, zo groot zijn ze. Maar misschien werkt die tik.

Voor de kleinere eikels – alle nieuwigheden, dingen waar zij nooit bij hadden stil hadden gestaan toen zij droomden over Nederland als aanlokkelijke bestemming-, helpt de eikelzuiger misschien ook. Die kan de vluchtelingen erbij helpen om het onderscheid te maken: is dat wat zo aanlokkelijk heeft geleken ook goed, of blijkt het onwenselijk of zelfs giftig voor hen, zoals de eikels voor sommige exotische dieren? Kijk daar eerlijk en open naar en ga weer als je de realiteit van de Nederlandse samenleving onder ogen ziet en die giftig of onleefbaar blijkt te zijn ten opzichte van wat je verwachtte.

De eikelblazer dient dan tegelijk als een wapen tegen korfballers en klaverjassers, én als een middel om dat wat aantrekkelijk lijkt op te zuigen en onder de loep te nemen. En weer te gaan als het niet aan de verwachtingen voldoet.

In dat geval is er namelijk altijd nog België. Daar kunnen ze wél voetballen. Want zij staan nummer één op de wereldranglijst van de FIFA. Maar of je daar trots op moet zijn, is weer een heel andere vraag!

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “EIKELZUIGER”

reageer