DIERENVRIEND

jun 19, 2015 geen reacties

Alles lijkt rustig. Een avond in juni. Ik zit op de bank en kijk televisie. Buiten is het licht. Klanken van spelende kinderen in de verte sijpelen naar binnen door het openstaande raam.

Dan krijsen kraaien vlakbij. Het houdt aan. Ik kijk door het raam. Een aantal zit in bomen, een paar andere vliegen boven het balkon. Als ik door de slaapkamer naar het balkon wil lopen, stap ik bijna op een kraai met een vreemd geknakte vleugel op de vloer. Die moet tegen het slaapkamerraam zijn gevlogen zonder dat ik het heb gehoord en via het balkon in de slaapkamer beland zijn.

Als ik de kraai wil oppakken, vlucht hij weg achter het bed. Nu is hij voor mij onbereikbaar zonder het loodzware bed te verplaatsen. Er zit niets anders op dan dat te doen. De kraaien buiten blijven krijsen en volgen nauwlettend wat ik doe. Met moeite duw ik het bed weg. De kraai vlucht weer weg als ik hem probeer te pakken. Ik vloek.

Ik pak een handdoek en werp die op de kraai. Hij kan er niet onder vandaan. Voorzichtig pak ik de kraai op met de handdoek nog om hem heen. Triomfantelijk loop ik het balkon op en toon aan de nog altijd krijsende kraaien in de bomen en in de lucht dat ik een dierenvriend ben, voorzichtig hun soortgenoot heb gepakt en nu buiten weer los laat om op verhaal te komen van de knal tegen het slaapkamerraam.

Op het balkon open ik de handdoek. De kraai krabbelt onmiddellijk weg. Hij ziet duidelijk geen dierenvriend in mij. In angst wurmt hij zich een weg door de balustrade van het balkon. Voor ik iets kan doen, zie ik de kraai vallen, drie verdiepingen. Met een plof landt hij op tegels beneden. De kraai beweegt zwakjes maar komt niet van zijn plaats.

De andere kraaien krijsen onverminderd voort. Een kat sluipt naderbij.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “DIERENVRIEND”

reageer