DE MINISTER-PRESIDENT

aug 19, 2016 geen reacties

De Nederlandse turnster Sanne Wevers haalt op het onderdeel ‘de balk’ een gouden medaille met een oefening die voor een leek niet te duiden is, zo formidabel. Minuten na haar zege kreeg Sanne voor het oog van de camera’s een mobieltje in haar handen gedrukt. “Wie is het?” vraagt ze. “De minister-president.” Zij neemt die mededeling schijnbaar onbewogen tot zich.

Zij realiseert zich misschien niet goed dat Mark Rutte niet alleen belt om haar te feliciteren, maar ook om zijn eigen moment te pakken, liefst voor het oog van de camera’s. Het zomerreces zit erop. Het kabinet is op teambuilding in Delft. De verkiezingen komen eraan. Dus Mark Rutte moet zich natuurlijk laten zien en horen. Daar heeft hij baat bij met de zware verkiezingsstrijd in het vooruitzicht. Zoals ook de koninklijke familie met dalende populariteitsratings niet voor niets alle medaillekandidaten van Team NL aanmoedigt, alweer liefst voor het oog van camera’s. Uiteindelijk is het allemaal business natuurlijk.

We zien hoe Sanne Wevers het mobieltje aanneemt en met Mark Rutte spreekt. We zien hoe zij een tijd luistert naar hem en dan na een aantal dankuwel’s zegt hoe onvoorstelbaar het allemaal is om in een zware finale toch te winnen en daarna zegt zij weer diverse keren dank u wel om af te sluiten met “Doe-doei!” We horen niet wat Mark Rutte tegen haar heeft gezegd. Dat zou van alles kunnen zijn.

Bijvoorbeeld: “Beste Sanne, wij zijn in het kabinet geïnspireerd door je flexibiliteit. Je moet weten, het valt niet mee om in een tijd van oorlog in het Midden-Oosten met een grote vluchtelingenstroom als gevolg, flexibel te blijven als kabinet. We hebben te maken met een deel van de bevolking dat die vluchtelingen maar niks vindt. En met de verkiezingen in aantocht, willen we hen niet van ons vervreemden. Dus we verstarren met z’n allen een beetje in het kabinet. We zouden wel willen dat we zo flexibel zijn als jij op de balk.”

Misschien zei Mark Rutte wel wat anders. “Ik vind het knap hoe je zo wendbaar bent op een smal stukje balk. Ik heb als premier het gevoel ook altijd dat ik op een smalle balk balanceer met de hete adem van de PVV in mijn nek. Ik vind het inspirerend hoe jij dat doet. Ik ga je oefeningen beter bekijken en misschien steek ik er wat van op voor het komende verkiezingsjaar.”

Maar het meest waarschijnlijk is dat Mark Rutte tegen Sanne Wevers zei: “Lieve Sanne, je mag dit aan niemand anders vertellen, want ze denken allemaal dat ik homo ben. Maar eigenlijk vond ik de oefeningen die jij op de balk liet zien, erg erotisch en opwindend. Ik wil je graag uitnodigen om een kop thee te komen drinken bij mijn moeder en mij. Als mijn moeder het goed vindt, laat ik je daarna mijn collectie VVD-stickers en -speldjes zien op mijn eigen kamer boven.”

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “DE MINISTER-PRESIDENT”

reageer