BEMOEI JE ER NIET MEE

sep 18, 2015 geen reacties

Een jonge vrouw met zeer zwaar overgewicht staat op de markt bij een kraam met brood en banket. De typering ‘sloopkogel’ is niet netjes, maar wel passend in haar situatie. In stilte wacht zij haar beurt af zoals de andere klanten op deze drukke marktdag.

Als zij aan de beurt is, leest zij haar boodschappenlijstje op. Geroezemoes rondom de kraam lijkt te verstillen als haar lijst maar voortduurt. Krentenstollen met spijs (die zijn er toch alleen met Kerstmis???), uienbroden, allerhande koeken, kaascroissants, stokbroden met knoflookboter. In de stilte van de wachtende klanten komt de vraag steeds harder naar voren: is dat wel verstandig, mevrouw?

Een man kan de vertoning kennelijk niet langer verdragen. Met een sigaretje in de mondhoek spreekt hij de vrouw aan: “Dat ga je toch niet allemaal in je eentje opvreten?”

De vrouw draait zich om, neemt de man een moment in zich op en nog zonder een woord te zeggen, heeft hij schijnbaar al het leven gelaten. Hij zegt in elk geval verder niets meer.

“Ja, dat ga ik wel. Maar róken is lekker voor je gezondheid.”

Ze draait zich weer naar de verkoopster, rekent af en loopt weg.

De stilte onder de klanten bij de kraam houdt aan, want iedereen weet: ze heeft gelijk.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “BEMOEI JE ER NIET MEE”

reageer