BALKJE

aug 05, 2016 geen reacties

Laura Hansen

 

Het leven van de Nederlandse Laura Hansen was al op zijn zachtst gezegd bewogen. Zij verbond zich als dolende tiener aan een charismatische islamitische man die haar liet meereizen naar Syrië. Al dan niet vrijwillig en al dan niet onder valse voorwendselen. De Hollandse jonge meid bekeerde zich tot de islam en ging volgens voorschrift gekleed in de alles verhullende kledij die alleen haar gezicht onbeschermd liet. Er was veel te doen over haar vlucht uit het kalifaat naar Koerdische strijdkrachten die haar vervolgens overdroegen aan de Nederlandse autoriteiten.

Het doet allemaal denken aan het plot van een razend spannende en sociaal bewogen film: Laura keert gezond en wel terug naar Nederland, werpt haar bedekkende kledij af en kan daar weer haar oude Hollandse leventje hervatten. Happy end.

Maar zo gaat dat alleen in films.

Want Laura is niet voor niets in de armen van haar charismatische geliefde gelopen met alle gevolgen van dien. Ondanks mogelijke dwang van haar toenmalige man is natuurlijk goed denkbaar dat zij ook echt gevoel heeft gekregen voor de islam. Dat kan knap ingewikkeld worden voor haar en haar naasten om daar een weg in te vinden na alles wat er is gebeurd.

En als dat nog niet genoeg is, is Laura zeer interessant voor de Nederlandse AIVD en andere veiligheidsdiensten. Want mogelijk beschikt zij over gedetailleerde kennis van hoe het in de hoofdstad van kalifaat, Raqqa, is. En welke plannen IS heeft voor aanslagen op Europese, en misschien zelfs Nederlandse doelen. Sterker nog, misschien is haar ontsnapping vanuit het kalifaat waarbij zij haar kinderen meenam maar haar man achterliet, wel in scène gezet en heeft zij als opdracht gekregen zelf een aanslag uit te voeren.

Allemaal niet ondenkbaar. Dat maakt haar minstens tot getuige, en vooral de laatste optie maakt haar zelfs tot mogelijke verdachte.

Zo komt Laura Hansen, inmiddels Laura H., terug in Nederland. En in plaats van de optie dat zij haar gewaad en hoofddoek afwerpt, heeft zij er een balkje voor de ogen bijgekregen.

Mensen

About the author

Floris Bijlsma (1973). Jarenlang werkzaam op diverse afdelingen in de klinische psychiatrie. Daarnaast actief als freelance journalist. Voorheen redacteur van India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India. Publicaties: Hub'dulü, verwarring en verwondering in Azië (2003); Iedereen heeft wel wat (2010); Impact van suïcide op GGz-medewerkers (2012); In de psychiatrische kliniek, anekdotes uit de GGz (2013); India Nu, artikelen 2000-2015, Landelijke India Werkgroep (2016); Made in... De Bilt, artikelen voor de Biltse krant De Vierklank 2013-2014 (2016).
nog geen reacties op “BALKJE”

reageer